2011. december 13.

Szent Miklósnak neve napján

„Hófehér havon siklik a szán, puttonya is minket vár
Aranydió és foszlós kalács kicsi gyermekekre vár.
Szent Miklósnak neve napján ígérjük jók, leszünk,
Vidám szívvel, szeretetben ünnepelj velünk!"

Nincsen olyan gyermek, aki ne várta volna izgalommal ebben az évben is a Mikulást. Szerencsésnek mondhatták magukat a nógrádsipeki gyerekek, akikhez egymás után kétszer is ellátogatott. December 4-én ünnepelte Szent Miklós püspököt az egyházközség szentmise keretében.

A Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskola és Óvoda gyermekei iskolamise alkalmával találkozhattak vele december 6-án. Az iskolások mind a két alkalommal versekkel, óvodásaink dalokkal  köszöntötték a Mikulást. Tibi bácsi zenei kisérete is elengedhetetlen feltétele volt a jó hangulatnak.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. december 9.

Óvodai szakmai nap a Nógrádsipeki Keresztény Óvodában

 

Óvodánkban 2011. december 9-én Szakmai Nap került megrendezésre.

A program célja az óvodában zajló szakmai munka bemutatása, értékelése, szakmai konzultáció.

A vendégek az ország keresztény óvodáiból érkeztek. Az óvónők és óvodások bemutató foglalkozás keretében ismertették az óvoda mindennapi tevékenységét.

A rendezvény keretében Dr. Karácsony-Molnár Erika adventi népszokásokról szóló előadását is meghallgathattuk, melynek tevékeny résztvevői is lehettünk. Nagy érdeklődés követte a nógrádsipeki népviselet bemutatását, melyet Uram Istvánné segítségével láthattunk.

A szakmai nap lezárásaként tapasztalatcsere, véleményformálás után Grolyóné Szabó Éva, a KPSZTI óvodai szakértője fogalmazta meg gondolatait.

Különleges élményekkel, értékes tapasztalatokkal teli napot éltünk át, köszönet a lehetőségért.

 

Jusztin Gáborné óvodavezető

< További képek megtekinthetők a Galériában >

< A cikk megtekinthető a Nógrád megyi Hírlapban is >

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. december 1.

Vendéglátás az óvodában

 

A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által meghirdetett Pro Paedagogia Christiana Alapítvány pályázata keretében „Csepp-találkozót" szerveztünk az óvodánkban. A szomszéd település Varsány óvodásai és óvónői voltak a vendégeink.

Közös reggelizés után hitoktatónk, Kuris Tibor vezetésével egyházi énekeket tanultunk, gyakorolgattunk. A napot rajzolással, barkácsolással zártuk.

A program sikerét bizonyítja, hogy már az újabb találkozást tervezgettük az óvónőkkel.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. november 30.

SZOLGÁLAT A SZENTMISÉN

 

A  Pro Paedagogia Christiana Alapítvány hálaadó szentmiséjére 2011. november 27-én vasárnap délután 16 óra 30 perckor került sor a budapesti Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága által létrehozott alapítvány katolikus közoktatási intézmények kulturális és sportprogramjainak megrendezését tette lehetővé. A PPCHA kiemelten támogatta a szociálisan hátrányos családokat, hogy minden gyermek azonos esélyekkel vehessen részt a tanórán kívüli iskolai rendezvényeken is.
A hálaadó szentmisét dr. Pápai Lajos megyéspüspök úr, a PPCHA kuratóriumának elnöke celebrálta.

Kiss Viktor az iskola tanulója énekelte szólóban az Ó jöjj, ó jöjj… kezdetű adventi éneket, melyet Doman Flóra verse követett.

Az oltár körüli szolgálatot a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskola és Óvoda diákjai látták el. Gencsi Zsolt Szeráf plébános atya koncelebrált a misén. Varga Petra orgonaművész. gyönyörű játékával örvendeztette meg a jelenlévőket. A szentmise keretében közösen hálát adtunk az alapítvány támogatóiért, és az adományokat felhasználó gyermekekért, pedagógusokért.

< A cikk megtekinthető a Nógrád megyi Hírlapban is >

< További képek megtekinthetők a Galériában >

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. november 28.

Nyertes pályázat

Intézményünk óvodapedagógusa Jusztin Gáborné, a KPSZTI által kiírt "Játék és a gyermek erkölcsi fejlődésének kapcsolata katolikus óvodáinkban" című pályázatán értékes könyvjutalmat nyert.

A nyeremény átadására 2011. november 26-án ünnepélyes  keretek között került sor Budapesten a KPSZTI rendezvényén.

Gratulálunk!

 

< A cikk megtekinthető a Nógrád megyei Hírlapban is >

A pályázati értekezés ide kattintva  letölthető és olvasható.

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. november 21.

Szent Imre nap a templomban

 

Településünk és intézményünk védőszentje Szent Imre herceg. Minden évben a szent mise keretei között megemlékezünk ifjúságunk példaképéről.

Ebben az évben a 3-4. osztályosok Vinczéné Obrecsány Judit  tanító néni vezetésével adták elő kis műsorukat, ezzel is színesítve a falusi ünnepet.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. november 16.

Bábszínházban jártunk

 

2011. október 21.-én a nógrádsipeki ovisokkal Egerbe utaztunk, a Harlekin bábszínházba. A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által kiírt RENOVABIS pályázat útján sikerült ezt a kirándulást megvalósítanunk.

A színházi fogadtatás, környezet elvarázsolta az ovisokat, felnőtt kísérőket egyaránt.

Az előadást nagyon élvezték gyermekeink, mely egy igazán kedves, befogadható, érthető történet volt Misi Mókus kalandjairól.

A látogatás meglepetése volt, amikor ovisaink és a nézők kézbe vehették, megsimogathatták a bábokat.

Célunk, a közös örömszerzés maradéktalanul megvalósult.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. október 28.

2011. október 28-án Szita Renáta természetvédelmi mérnök előadást tartott az óvodások és az alsós iskolások részére. Az előadás egy környezetvédelmi pályázat része, mely a víz "arcai"-ról szólt. Az előadás diaképei megtekinthetők a képgalériában.

 

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. október 28.

Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk könyvtára a Tinta Könyvkiadó által meghirdetett Wekerle Sándor Könyvtári állománygyarapítási pályázaton nyert!

A pályázat értelmében szótárakkal lettünk gazdagabbak, mint pl.: Értelmező szótár, Magyarító szótár, Közmondások nagyszótára.

Az említett könyveket a tanulásban és a tanításban is eredményesen tudjuk felhasználni!

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. október 24.

Előadás Nógrád megye irodalmi életéről

Október 21-én a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárból két vendég látogatott el hozzánk. Céljuk az volt, hogy előadásukkal közelebb kerüljünk Nógrád megye irodalmi életéhez és hagyományaihoz. Az előadáson a 6., 7., és 8. osztályosok vettek részt. Szerencsére sok olyan információt hallhattunk, amik már irodalom órán is elhangzottak például Balassi Bálintról vagy Mikszáth Kálmánról, hogy csak a legismertebbeket említsük. Mellettük szóltak többek között Madách Imréről, és Szabó Lőrinc gyermekkoráról is megtudtunk egy-két mulatságos részletet. Örömmel vettünk részt az előadáson, és reméljük, ismereteinknek magyar órákon még hasznát vesszük.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. október 19.

Kirándulás Vácra és Visegrádra

Október 12-én kirándulni indultunk a 4., 5., 6., 7., és 8. osztályos gyerekekkel Visegrádra és Vácra.

Egy pályázat kapcsán sikerült ezt a kirándulást megszerveznünk.

Tanulóink a nógrádsipeki kisbusszal utaztak célba véve elsőként Visegrádot. Itt a Királyi Palotában egy nagyon izgalmas tárlatvezetést kaptunk, rengeteg érdekes dologgal ismertettek meg bennünket. A Palota minden zegzugát bejártuk, megcsodáltuk például a korabeli konyhát, a fogadótermeket, a méltán híres szökőkutat és még sorolhatnánk. Történelmi ismereteinket is tudtuk kamatoztatni, amiért még dicséretet is kaptunk!

A Királyi Palota megtekintése után a vele szemben lévő Játszóparkba mehettünk, ahol aztán mindenki kitombolhatta magát – jó értelemben véve persze. Hintáztunk, lovagoltunk, kémlelődtünk hajókról is. Amikor végül kitaláltunk a labirintusból, indultunk Vácra. J

Nagyon vártuk már a megérkezést, hiszen a következő program elég érdekesen hangzott: Kriptamúzeum. Egy rövid ismertető után izgatottan készülődtünk a múzeumba, ahol először apróbb tárgyakkal, emlékekkel, a temetkezéshez használatos eszközökkel ismerkedhettünk meg, aztán pedig egy nagyobb teremben mumifikálódott testeket is láthattunk. Ezt követően visszatértünk a múzeum felső részébe, ahol bárki kedvére szórakozhatott: korabeli társasjátékokat játszhattunk, lehetett színezni, bőrt fonni is. Akadtak olyan bátor jelentkezők, akik korhű jelmezekbe öltöztek, amit egy fotón meg is örökítettünk az utókornak.

Örültünk, hogy ott lehettünk ezeken a programokon, jól éreztük magunkat; és alig várjuk, hogy máskor is legyen benne részünk.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. szeptember 28.

Iskolamise Szent Gellért tiszteletére


 

 

 

Csodálatosan jó időben ünnepelhettük meg Szent Gellért püspököt iskolamise keretében. A 2008-ban állított Megbékélés keresztjénél szépen feldíszített oltár várta az ovisokat, diákokat, pedagógusokat, szülőket és falubelieket.
Tibi bácsi segítségével dalra fakadtunk. A legkisebbek ebben is példát mutattak az idősebbeknek. A szentbeszédben Szeráf atya megemlékezett a vértanú püspökről. Kiemelte nevelői tevékenységét, és szerepét Szent Imre életében.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

 

2011. szeptember 19.

 

Kirándulás a nógrádsipeki ovisokkal

 

 

A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által kiírt Renovabis pályázaton nyert összeg keretéből a nógrádsipeki óvodások egynapos kiránduláson vehettek részt.

A csoporttal egy szép napsütötte szeptemberi napon a Gyöngyösi Állatparkba látogattunk el. Az állatok látogatása, megfigyelése után nagy örömmel fedeztük fel a játszóteret, ahol a gyermekek rögtön birtokba vették az udvari játékokat. Ebéd után – amit szintén az állatparkban költöttünk el – utaztunk haza. Hazafelé még egy vidám fagyizás zárta a programot.

A gyermekek kellemesen elfáradva, élményekkel telve érkeztek haza.

A jó hangulatot a képek bizonyítják. Örömünkre szolgál, ha a gyermekeinknek ilyen élményeket biztosíthatunk

Megköszönve a pályázati lehetőséget reméljük, hogy még lesz részünk hasonló programban, kirándulásban.

 

                                                             Jusztin Gáborné, Kriszta óvónéni

                             Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskola és Óvoda

 

<<További képek megtekinthetők a galériában>>

 

<< Vissza az oldal tetejére >>

2011. szeptember 9.

Kisasszony napi vendégeskedés


A Váci Egyházmegye oktatási-nevelési intézményei száma 2011. szeptember 1-től 6-tal nőtt. Közéjük tartozik a cserhátsurányi Szent István Katolikus Iskola is.
2011. szeptember 8-ai kirándulásuk egyik állomása Nógrádsipek volt. Megérkezésük után a vendégek az iskola alsós diákjaival és az ovisokkal közösen a Megbékélés keresztjéhez látogattak el.
A herencsényi Plébános Atya közös éneklésre és imára buzdította a gyerekeket. Elmélkedésében a Kisasszony nappal kapcsolatban mondott el néhány fontos gondolatot.
Barátaink ajándékokkal lepték meg a gyerekeket. Játékkal és egy kis fa elültetésével. Emléktáblácskát helyeztek el az esemény megörökítésére.

Vidám énekszóval búcsúztak a gyerekek és a felnőttek egymástól.

 

<< Vissza az oldal tetejére >>